søndag den 22. november 2015

Klassisk musik er street!!

Sidste år skabte det stor debat da det kom frem at DR Underholdningsorkesteret skulle nedlægges. For mig havde orkesteret i mange år stået som crosoverensemble som med en række topprofessionelle musiker med solide klassiske evner. Dem mestrede de jo til fulde i fx deres Mozartindspilninger. Men de fik også vist den klassiske musik frem til mange mennesker der aldrig ville komme i koncertsalene.  For mig har det altid været sådan at når genrerne blandes kan bliver der rum til fantasien der opstår ny energi og nogle gange magi. Min blog er fuld af eksempler hvor den klassikke musik er blev blandet med hiphop, disco, rock. Musik kan være en fantastisk legeplads hvor der kan opstå meget kreativitet når man at giver sig selv lov til at digte videre på noget musik man kan lide. 

I den første video skal vi møde Lil Buck som er streetdancer. I den anden video skal vi møde den verdenskendte cellist Yo-Yo Ma. Her spiller han værket "the Swan" fra Camille Saint-saëns Dyrenes Karneval. Læn jer tilbage og nyd det. 
I den tredje film skal i se en magisk optagelse hvor de to kunstnere møder hinanden. Hver for sig kan de deres kram. Men bemærk hvordan dans og musik også spiller perfekt sammen. Når Yo-Yo Ma spiller og Lil Buck danse er sait-saëns musik bare en svane!!


I kan vælge at spille de 3 film for børnene som et musikalsk bevis på at der kan opstå nyt når genrer mødes. I kan bruge det som en introduktion til et forløb hvor I fortæller mere om Dyrenes Karneval. Den sidste mulighed er at kaste jer ud i en skabende aktivitet. I forhold til fælles mål skal børnene på alle klassetrin  skulle kunne leve op til 

Færdighedsmål

Eleven kan udføre enkle improvisationer med stemme, krop og andre klangkilder


Her er mulighed for at børnene kan lave en improvisation med kroppen. Hvis I vælger at tænke det som en eksperimenterende tilgang vil børnene undervejs i processen kunne vælge elementer af deres improvisation ud og sammensætte en lille koreografi. 

Jeg foreslå at I gør følgende.
1. vælg arbejd med de 3 videoer ovenover. De er den grundlæggende inspiration som bliver drivkraften i børnenes dans. 
2. Vælge et stykke musik ud. Lad børnene evt danse til The Swan. Lil Buck vil inspirere mange. Men det kan også stå i vejen for deres eget udtryk. Hvis I tager et andet værk fra Dyrenes Karneval, så børnenes fantasi kan få frit spil. Prøv evt en af disse to:

Akvariet 


   Skildpadderne

3. del børnene i grupper. 2-3 stykker i hver. Lad dem evt vælge mellem de 3 forskellige stykker. Svanen, akvariet eller skildpadderne. 

4. Lad dem improvisere sig frem til en koreografi som de viser for de andre. Når de har fundet frem til den. Øves den og de kan arbejde med at forfine timing og synkrone bevægelser. Det virker stærk på de andre børn når de ser enighed i bevægelser og udtryk. 

Aktiviteten bør alt i alt tage 3-4 lektioner. Børnene kan dokumentere dansene i gruppen ved at optage dem på iPad eller mobiltelefonen. 


God fornøjelse med aktiviteten
Bjarne 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar