tirsdag den 17. september 2013

Mashup
-Vi bygger med musikkens legoklodser

I forrige sæson af X-factor talte Cutfather flere gange om Mashups. Begrebet dækker over når man blander mindst to numre, der allerede er indspillet sammen. Sammen bliver de til et nyt værk, et mashup. Det kan f.x være et godt gammeldags mix, hvor en Dj gennem en mixer spiller afspiller to plader samtidigt. Den nyere computerteknologi har åbnet spændende muligheder og idag, sker det ofte ved at man tager vokaltracket fra den ene sang og sætter sammen med det instrumentale track fra den anden.


I sidste indlæg fandt vi ud af, at mange sange minder om hinanden. Coldplays Viva la vida lyder jo som et helt væld af sange. Det betyder også, at sangen er nem at bruge når man skal lave et vellykket mashup. Alle der var unge i 80'erne husker Bon Jovis monsterhit Livin' on a prayer. De langhårede rockmynders musik sidder stadig fast i ørerne idag. Men prøv en gang at høre her hvordan sangen smelter sammen med Viva la vida

Viva la vida vs Livin' on a prayer 


Ja rockdrengene fra 80'erne og 00'erne passer godt sammen. Men det er interessant at finde ud af, hvad dj's og andre kreative sjæle hører efter i sangene, når de får ideer til at laver et mashup. Prøv først at høre dette pophit fra 2011 med Carly Rae Jepsen. Den har sin helt egen energi. Jeg tror at du husker den fra radioen:
 Carly rae jepsen- call me maybe ( Interscope 2011) 

Men hvis vi lytter godt efter i begyndelsen er der flere af nummerets byggesten som er tæt på Viva la vida. Begge numre begynder med 4 slag i gulvet og rytmiske strygere. Begge numre har en melodistruktur på 4 takter og en bro der fører til omkvæd. Det betyder, at det bare er at sætte numrene sammen som legoklodser. Selvfølgelig skal tonearter, akkordforløb og pitch også passe sammen. Men det er der råd for med computerteknik.
Lad os høre de to sange sat sammen i et mashup

Viva la vida vs call me maybe 

Ind i mellem sker det, at man hører sange som har det samme grundlæggende udtryk. Det er som om at musikerne har det sammen på hjerte selvom sangene ikke er ens. Hvorfor ? Musik formidler følelser, allerstærkest ordløst. Den storladne energi vi møder hos Coldplay, finder vi også som hos andre kunstnere. Jeg tror ikke, at det skyldes at andre musikere stjæler eller bliver inspireret af hinanden, men mere at den verden de fortæller historier om er den samme. Ligesom, der ikke er mange toner at gøre godt med, så er der heller ikke så mange grundstemninger man kan fortælle om. Heldigvis gør kunstnernes fortolkningsevne det muligt at fortælle et helt væld af unikke historier. 



Sangen Pompei med gruppen Bastille er en af dem som har samme grundenergi som Viva la vida. Den har den samme henvendelse opad. Der er et stort rum uden om vokalen og mange af sangens og det er trommerne der driver sangen videre som tambouren for de marcherende soldater. Her kan du først sangen Pompei alene og derefter i mashup. Bemærk hvor nemt det er at synge Viva la vida over Bastilles original: 
Bastille - Pompei (Virgin 2013)
   
 Pompei vs. Viva la vida 

Her på falderebet får du et mix, som er med til at understrege at man kan se musik som små byggeklodser der passer sammen. Det er de samme grundsten forskellige komponister bruger og det kommer der forskellige værker ud af. 
Denne pointe synes selv meget små børn er spændende. De føler sig kompetente fordi de kender byggestenene og når du så serverer versioner for dem, hvor sange uventet passer sammen er det ren magi for dem. De undrer sig og får lyst til at finde ud af, hvordan tingene hænger sammen. Det gør at de senere selv får lyst til at komponere og sætte de sange de kender sammen på nye måder. Mashup er en kreativ åbning, der viser et redskab som de får lyst til at lære og mestre. 

Og her kommer The Killers, Kelly Clarkson, Bon jovi, Empire of the sun og Muse sunget over instrumentaltracket til Viva La vida. Alt sammen sat flot og kreativt sammen af Norwegian Recycling  

Norwegian recycling mashup Viva la viral (2009)



På genhør 

Bjarne 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar