søndag den 16. juni 2013

Var Beethoven et legebarn ?? 

Det er ikke kun mig, der har været fascineret af Beethovens fantastiske musik. Man kan på ingen måde komme udenom, at han er en af de helt store.  

Lad os høre hvad den fabelagtige dirigent Bernstein har at sige om Beethovens særlige musikalske evner. I dette filmklip nedenunder fremhæver han flere vigtige sider hos den gamle mester. Jeg synes først at du skal se klippet til ende. Det er en oplevelse i sig selv at se og høre Bernsteins fascination. Han siger at: måske er Beethovens musik det tætteste nogen komponist nogensinde er kommet på det universelle, og han bekræfter næsten klicheen om at musikken er det universelle sprog mellem mennesker. Beethovens musik taler direkte til folk ligegyldig om de er unge eller gamle, amatører eller professionelle. I den niende symfoni taler musikken langt udover Schillers digt Ode an die Freude. Musikken giver ordene en anden dimension. Fuld af vital kraft og energi. 

Men hvorfor kunne Beethoven "formulerer" sig så tydeligt og direkte ? 

Bernstein mener, at det måske skyldes, at Beethoven beholdt barnet i sig fuld af nåde, uskyldighed og tiltro til verden. Måske er det derfor at børn også kan lide hans musik.           


Bernstein fortæller om Beethovens musik 

I mine musiktimer laver vi indimellem direktionsøvelser. Jeg går meget op i at man skal kunne aflæse udtrykket i børnenes direktion. Jeg har flere gange oplevet, at mine elever har meget på hjerte når de skal dirigere Beethovens musik. Det er som om at armene får et liv uden at de bliver sat igang. De vil bare dirigere!! På youtube fandt jeg et klip med en lille fyr på 3 år, der også er blevet bidt af Beethoven. Her dirigerer han 4 sats af Beethovens 5. symfoni. Og du kan godt glæde dig, hvis du ikke har set det før. Der strømmer glæde, koncentration, overskud og humor ud af knægten. Sådan er musik. Hele paletten. Velbekomme!!  


Jonathan dirigerer Karajans udgave af Beethovens 5. symfoni 4. sats


Her til sidst får du hele satsen som den 3 årige Jonathan dirigerer til. Prøv at arbejde med direktion med dine børn eller musikelever. Det er vigtigt, at musikken kommer ind under huden. Så spil den igen og igen. Til sidst kan de huske den på øret og dirigerer naturligt med deres egne bevægelser der udtrykker musikken. Vi kan tidsnok lære dem perfekte slagskemaer. Men at elske musikken og udtrykke den, det er en anden sag. Hvis du vil tage udgangspunkt i Jonathan som inspiration, så skal børnene kun dirigere fra 3:25 i videoen nedenunder. Du kan bruge Karajans udgave med stillbilledet så de ikke efterligner Johathan, men finder deres eget udtryk. Bare spring ud i det!! 


Beethovens 5. symfoni 4. sats dirigeret af Herbert von Karajan  



God fornøjelse

Bjarne 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar