torsdag den 22. august 2013

Vi har været over alt i gamle Danmark

Et af de helt populære emner i skolen, når børnene vender tilbage fra sommerferien er: Danmarksemnet. De er nemme at motivere og inspirere, for flere af dem har været rundt i det danske land. Jeg har flere gange arbejdet med et tværfagligt forløb bestående af dansk, N/T og matematik. Børnene har læst om byer, beregnet afstande, læst og lavet egne kort etc. Der er blevet arbejdet virkelig intensivt. 

Musik har spillet en vigtig rolle i emnet, For fællessange har bundet det hele sammen og givet børnene fantastiske oplevelser når de har sunget sammen og det har gjort skolen både sjovere og dybere for dem. I mine klasser har særligt to sange været en stor succes. 

I begyndelsen af emnet har vi sunget Shubiduas Danmark hver dag. Der sker noget fantastisk ved gentagelser, for de kommer virkelig ovenpå og kan mærke at de mestrer noget. Det giver dem tro på det. I indstuderingsfasen har børnene lavet deres egne fagter til som understreger sproget og får dem til at huske ordene bedre.   

Sangen er fuld af ironiske fraser, så der er nogle spændende udfordringer for 2.-3. klasse. Under alle omstændigheder er de vilde med sangen for den har både en udadvendt energi og samtidig en inderlighed. Det klæder børn, efter min mening. 


Shubidua (1978) Polydor

En anden sang, der vækker glæde og som vrimler med både humor og pædagogiske muligheder er Keld and the donkeys klassiker Ganløse Vanløse. Teksten indeholder en fabelagtig remse, som ved første øjekast virker umuligt at lære udenad. Men børnene hopper på limpinden, hvis I udfordrer dem. Her er nettet jo en stor hjælp, for de kan nemt øve hjemme. Alt de skal bruge er jo bare teksten og Youtube. Dansktopmusikken tiltaler børnene, fordi den er så klar i sit udtryk. De er glade og når først remsen kører, har de en fest med at vise at de kan en uendelig række af danske bynavne. Som ekstra opgave til de skarpe, har jeg givet dem til opgave at finde ud af, hvor alle byerne i sangen ligger i Danmark. De har brugt et lamineret Danmarkskort og youtube som kilde. Hver gang de har fundet en by, har de placeret et mærke på kortet. 


Keld and the donkeys (1980) EMI

Prøv det. Keld bliver hurtigt børnenes ven og så får sangen og aktiviteterne  dem til at glemme, at de er i skole. Når børn bliver udfordret på det rette niveau er lektier jo bare sjove. Tænk hvis det kunne lade sig gøre altid.




Go Keld

Bjarne  


1 kommentar:

  1. Jeg er lige gået på pension, men kiggede forbi, da jeg havde læst Bjarnes side i Dansk Sang. (Blogidentiteten indeholder også min kones navn, da vi bruger den til vores private blog). Godt at nogen vil gøre en indsats for, at musiklærerne holder sammen og hjælper hinanden i en tid, hvor færre og færre gider støtte deres musiklærerforening.
    Jeg vedligeholder stadig en hjemmeside, hvor jeg har lagt:
    1) Ideer til arbejde med instrumenter i musiktimerne
    2) Noget om blokfløjter
    3) Materialer til musiklyt, der bl.a. udspringer af mit fortsatte medarbejderskab ved www.musikpaatvaers.dk (Copenhagenphil/Sjællands Symfoniorkester). - På dette sted kan man downloade PowerPoints og elevopgaver til Hans-Henrik Leys instrumenteventyr, Peter og Ulven og Tubaen Tubby.
    4) En del af mine debatindlæg om skole og musikundervisning fra Dansk Sang og aviser.
    5) Stof til kristendomskundskab og historie.
    Jeg er ved at udarbejde nogle sider om Verdi med forslag til at høre hans musik i musiktimerne. Det er ikke færdigt endnu. Kig en gang imellem. Min kone og jeg har lige været 3 uger i Italien (det kan man som pensionist - glæd jer). Vi var med til at fejre Verdi 10. oktober dér, hvor han blev født for 200 år siden. Der kommer en artikel om det i Dansk Sang nr. 3.
    Se mit sitemap her:
    http://www.ovesteensmidt.dk/OSS/Faglige_temaer.html

    Kommentarer modtages gerne. Jeg har alle mine materialer på computeren endnu, et hav af sangtekster i digital form, noder m.m. og en del viden og erfaring om især det traditionelle repertoire. Spørg hvis der er noget, I mangler.

    Venlig hilsen
    Ove Steen Smidt
    ovesteensmidt@gmail.com

    SvarSlet