søndag den 14. oktober 2012

Kan du låne mig noget lækkert ?

"Hiphoppere er en nogle gemene tyveknægte som stjæler med arme og ben". Sådan hørte man mange sige, før det blev populært med mashup. Idag kan man høre det ene nummer efter det andet i radioen. Hvor gamle numre bliver brugt som grundstof i nye sange. Det bliver gjort med så stort overlæg at alle kan høre at komponisterne har lånt en bid fra et andet nummer. Det kræver dog selvfølgelig, at man kender de gamle numre :0)

Børnene synes, at det er spændende at høre, hvordan musikere kan finde på at genbruge hinandens stumper. Og så får de lov til at være musikpoliti. For de er jo nødt til at slå ørerne ud og være opmærksomme, for at kunne koble numrene sammen. 

I de næste uger vil jeg løbende komme med eksempler på numre, hvor du kan høre at der er blevet lånt.

Prøv at begynde med at spille de to eksempler jeg kommer med her. De er tydelige.

Det første kommercielle hiphopnummer Rappers Delight med gruppen Sugarhill Gang er lige efter lånebogen. Lyt godt efter:


Rappers Delight af Sugarhill Gang (1979)


Prøv nu at lytte til dette nummer. Kan du genkende basgangen?


Good times af discobandet Chic (1979)


Det er langt fra den eneste gang der er blevet samplet i historien. Et andet godt eksempel knytter sig til nummeret Under pressure med de gamle glamrockere Queen. Lyt engang:

Under pressure af Queen (1981)

Og prøv så en gang at lytte til Vanilla Ice og hans kæmpehit Ice Ice Baby


Ice Ice Baby af Vanilla Ice (1990)

De to eksempler ovenfor er også gode, fordi du har mulighed for at introducere flere sange. Det giver børnene en god forståelse for at musikerne og genrene låner fra hinanden. I kan få en god snak om rettigheder og om hvor meget det er lovligt at låne uden at få lov først. Flere gode eksempler følger de næste uger.   

Ingen kommentarer:

Send en kommentar