tirsdag den 12. februar 2013

Så er der gang i baljen !!!! 

I dag præsenterer jeg en ide, som er relevant for alle, der ikke har råd til fine instrumenter på skolerne. Stomp har allerede gjort det muligt at lave musik for små penge. Men hvis vi dropper vores idealer om rene toner og rytme, vil der dukke spændende muligheder op som kan gøre mange af hverdagens dingenoter til instrumenter med masser af musik i.  

Nu skal du høre et stykke musik for en trykkoger, et badekar, fem radioer, sifon, badedyr, flygel og meget mere. Ja det lyder sjovt, og det er det også. Værket hedder Water walk og er lavet af den eksperimenterende komponist John Cage. Nyd det: 


John Cage - Water walk (1959)


I forbindelse med et interview inden koncerten som du netop har set, blev John Cage spurgt om han opfattede værket som musik. Han svarede: 

"Jeg opfatter musik som frembringelsen af lyde, og eftersom jeg frembringer lyde i det værk I skal høre, vil jeg kalde det musik". 

Prøv at sætte gang i en spændende debat med dine elever. Er de enige med Cage i, at det er musik ? Er Du ? Efter debatten kan I søge på YouTube og se hvor mange forskellige videoudgaver i kan finde af værket. Herunder kan I se en moderne version af værket for 4 musikere. Den kommer her:   

John Cage - Water walk (1959) 
opført i 2010 af fire muskiere 


Når du spiller værkerne for børnene kan I høre dem 2 gange. Først med lukkede øjne. De kan prøve at gætte om de kan genkende nogle af "instrumenterne" i værket. Det er sjovt og skaber en spænding som gør værket relevant og nærværende for dem. God fornøjelse. Jeg er sikker på at dette indlæg kan give en skøn musiktime med masser af udfordringer, grin og seriøsitet. I næste indlæg skal vi høre mere om Water Walk og I vil få ideer til, hvordan I kan lave jeres egne lydproduktioner a la Cage. 

På genhør 

Bjarne 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar