torsdag den 6. juni 2013


Døve ører hører bedst !!

Da beethoven var 26 år begyndte han at miste hørelsen. Han kunne ikke længere fremfører sin egen musik med orkester. Selvom han var en fremragende instrumentalist, var han simpelthen ikke i stand til at følge orkesteret. 

Da han var 44 var han stort set døv. Det er fuldstændig forunderligt er at han først skrev sin 9. symfoni (Ode an die Freude) færdig 1824. 54 år gammel og stokdøv. 

Vi møder symfonien i to film om ham. De giver meget forskellige bud på  Beethovens tilstedeværelse ved premieren. Lyttede han? Dirigerede han? 

I filmen Immortal Beloved møder vi Beethoven, som står dømmende ved siden af dirigenten Michael Umlauf og tænker tilbage på sine oplevelser som dreng. Opslugt af musikken og storslåede øjeblikke med forbindelse til verdensaltet. 

 
Beethovens 9. symfoni fra Immortal Beloved
  

I filmen Copying Beethoven skildres premieren noget anderledes. I filmen møder vi en fiktiv person. Nodeskriveren Anna Holtz. Hun har "hjulpet" ham med at få værket klar til premieren. Og på selve dagen agerer hun sufflør for Beethoven som står døv på podiet og immiterer Annas direktion. Der er mange anekdoter om premieren. En af dem går på at da koncerten var slut, stod Beethoven stadig og dirigerede lige indtil Contralto Caroline Unger gik hen og drejede ham så han kunne se publikums indædte applaus. Der var utallige fremkaldelser og lommetørklæder, hatte og meget andet fløj gennem luften for at hylde den døve mester. 

Jeg vælger selv at tro på den fra Immortal Beloved. Jeg synes, det er den smukkeste. Og uanset om Beethoven levede mange år uden en brugbar hørelse, så skrev han fantastisk musik frem til det sidste. Der sad sgu et par usædvanligt gode ører på den mand.

Bjarne     

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar