mandag den 24. juni 2013

Summertime - Rock n' roll

Vi begynder denne rocktour med en lille afstikker til soulmusikken. I 1957 lavede Sam Cooke en udgave af sangen, der tænker den mere direkte i sit udtryk end de tidligere udgaver. Ikke elegant som hos Ella Fitzgerald og Louis Armstrong eller storladen som hos Leontyne Price. Vokalen har endnu mere plads end hos Billie Holiday. Ingen soloinstrumenter, der stjæler billedet fra den ægte smerte. Lad os lytte til Sam Cooke her: 


       Sam Cooke-Summertime (1957) 

I 1965 laver det engelske band The Zombies deres fotolkning af klassikeren. En fin udgave. Blid vokal og som modspil, er der lige plads til lidt syre fra pianisten. Nyd de autentiske billeder og drøm dig tilbage til en varm sommerdag i de glade 60'ere.   


The Zombies- Summertime (1965) 

I 1970 laver The Doors deres tre-dobbelte album Live in Boston. På denne historiske udgivelse er Summertime i en udgave der er syrerock værdig. Nu er der igen plads til solo. En meget lang guitarsolo. Luk øjnene og se farver i massevis: 


The Doors-Summertime(1970)

Vi slutter rocktouren af med en af de mest kendte udgaver af sangen. Den har sin helt eget udtryk. Sangerinden er Janis Joplin. Hun konfronterer virkelig os der lytter. For det behøver ikke altid være nemt. Hendes vokal og i høj grad denne udgave har inspireret mange rå piger rundt omkring. Nyd hendes skønne skærbrænder her i en liveudgave fra 1969 i Stockholm:    


Janis Joplin-Summertime(1969)

Tak fordi du tog med på rocktouren rundt i sommerland.

Bjarne 


Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar