søndag den 28. august 2016

Sangskrivning med fokus på tekst
- Børn skriver sange på Mester Jakob 

Jeg møder ofte lærere som synes det er udfordrende at få børnene til at arbejde med sangskrivning. Jeg har rigtig gode erfaringer med det skabende område i skolen. Det gør musiktimerne levende og nærværende når børnene bliver udfordret kreativt. I følge fælles mål for 3.-4.klasse skal de:Det er ingen sag at få dine børn i 3.klasse til at arbejde kreativt med sproget og skrive nogle gode sange på Mester Jakob. Den er lige til at gå til, for linierne behøver ikke at rime og så kender de melodien rigtig godt. Efter en kort brainstorm over emnet er det bare om at komme igang. Børnene kan sagtens selv eller i grupper på 2-3 børn. 
I slutningen af timen vil børnene tit gerne vise deres resultat for de andre i klassen. Få dem til at give positiv feedback på hinandens sange. Så kommer der virkelig gang i lysten til at skrive flere gode sange. 

Du kan lave øvelsen udfra mange forskellige emner: forår, jul, dyr, venskab ... og mange flere. Her kan se en vintersang skrevet af Barbara og Magnus.


Gamle morfar
sidder dér
kigger på en vinter
hvor det sner

Kattefodspor 
på hans tag 
istapperne stråler
nat og dag 

Nattehimlen 
stråler klart
og den kolde vinter 
slutter snart 

Skrevet af Barbara og Magnus 3.b

Jeg tror, at noget af det vigtigste er, at man er vedholdende og arbejder med det skabende i så mange timer i løbet af året som muligt. Nogle gange bare med små korte opgaver. Det er den løbende proces, der udvikler kompetencen bedst. Det er svært for børnene at opbygge en sikkerhed og tro på egne sangskrivingsevner, hvis de kun får lov i uge 38 og 39 hvert år. Så gør det hellere i mindre målestok ofte en kun få gange med fokus på det store produkt. 

Held og lykke med det. Det skal prøves!!

Bjarne

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar