søndag den 31. marts 2013

Beethoven-ugen er skudt i gang!!   

Et af de mest kendte værker i den klassiske historie er Beethovens 9. symfoni. . Derfor har jeg valgt at gøre den til omdrejningspunkt i en uge. Der vil hver dag komme en ny vinkel, som du opleve her på bloggen. Det står frit for at bruge det i undervisningen, hvis du er så privilligeret at være lærer. Værket er ofte kaldt Choral-symfonien, fordi der i 4. sats introduceres 4 sangere og et stort SATB-kor. I sangdelen møder vi Beethovens musik til Frederich Schillers tekst An die Freude (på engelsk Ode to Joy). Det er bemærkelsesværdigt for i 1824  var det ikke set før at en af de store komponister brugte sang i en symfoni. I dag er der mange der er glade for at han var modig og traf et usædvanligt valg.

Lad os lige høre den del af symfonien som alle kender :



Beethoven 9. symfoni 4. sats (1817-24) 

Det er ganske rigtigt Europa-sangen. Den har officiel været Europa-hymne siden 1972. Siden 1993 EU-Hymnen. Der går kun et øjeblik inden vi automatisk forbinder den med Europa. Det er godt valgt og tænkt af folkene bag. Værkets storladenhed emmer af kraft, håb og fremtidsvisioner. Troen på at man er på rette vej. Det er tydelige symboler som ikke lader lytteren tilbage i tvivl om signalerne.

Men måske bemærkede du straks at orkesteret, koret og underteksterne er i den valgte video var japanske. Det er overhovedet ikke tilfældigt. For i Japan forbinder man værket med noget helt andet nemlig, Nytår. Det er en fast tradition, at den opføres til nytårskoncerter i Japan. Nogle år har der været over 500 opsætninger samme dag. I Japan er de været så glade for værket at de har lavet en stor stadionopsætning med over 10000 korsangere, som du kan se her:


Beethoven 9. symfoni 4. sats (1817-24) 


Det er interessant at værket har så mange medbetydninger. Den urkraft som springer ud af værket vil mange gerne være herre over. Derfor vil du også i  løbet af de næste dage møde spændende vinkler på værket. Nogle havde du måske forventet, andre havde du ikke gennemskuet. Under alle omstændigheder et storslået værk, som det er utrolig svært at komme udenom i skolen både i musik, historie og samfundsfag. Håber at du kigger med de næste dage. 



God påske 


Bjarne 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar