onsdag den 7. september 2016

Klassiske komponister låner fra hinanden
- eller også får de bare de samme ideer.I sidste indlæg hørte vi nærmere på, hvordan Pachelbels Canon har været basis for både rock- og hiphopmusik. 


Denne gang skal vi se nærmere på den klassiske musik. Lyt først godt efter Pachelbels canon i D:J.C. Pachelbel - Canon in D (1685)

Når børnene har lyttet til værket er det oplagt at lære børnene at spille den legendariske basgang. Det kvalificerer deres lytning og giver dem motivation til at lære meget mere om den klassiske musik. Her kan I finde noden til basgang. Jeg har skrevet den i originaltonearten, men en lysere oktav så den  er nem at læse, også for børnene. I kan evt spille den sammen med videoen når I har lært den. Spil den på xylofoner, klokkespil, bas, keyboards mm. Her er noden i D-dur På mange skoler er det en ufordring med løse stave til stavspillene. Derfor kan I også spille den i C-dur. Det har de fleste mulighed for. Men så kan I selvfølgelig ikke spille med videoen. 
Men det var ikke kun Pachelbel der var glad for den nedadgående basgang. 65 år efter Pachelbels musik blev skrevet, komponerede Händel dette værk. Det er som om man kan forstille sig at han har siddet og jammet over Pachelbels canon in D og er kommet frem til dette resultat:  G. F. Händel - Organ Concerto op. 7 no. 5 (1750) 

Händel tænker den mere bombastisk og har da også ændret op bastonerne, så de bevæger sig trinvis nedad. Men i begge kompositioner er det den cykliske basfigur der holder sammen på det hele. Oven på den overstemmer som bringer os op mod skyerne. 2 gode værker med hvert deres eget udtryk.      


Men hvad med Mozart. Måske har vidunderbarnet også siddet og klimtet lidt Pachelbel på hammerklaveret. I hvert fald minder introen til denne sang fra Tryllefløjten ufattelig meget om Pachelbels gamle mesterværk. Her i en engelsk udgave. 

   
W. A. Mozart - Three boys will come (1791) 

Jeg håber, at dette indlæg giver børnene mod på at lytte intenst til klassisk musik. Måske de bliver mere interessede I, at spille musik med et andet udtryk end det mange af dem lytter til hver dag på YouTube. Bare gi den gas med Klassisk Karaoke. Husk at give dem link til musikken, så de også kan høre det når de kommer hjem. 

God fornøjelse og på genhør 

Bjarne 

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar